Trattaperintä

Trattaperintä on tehokas, julkisuusuhkainen maksukehotusmenettely, jota käytetään yrityssaatavien perimisessä.

young woman at her home office with her pet dog

Trattaperinnän tarkoitus

Trattaperinnän tarkoituksena on kehottaa asiakasta maksamaan erääntynyt saatava sillä uhalla, että noudattamatta jättäminen voi johtaa sen julkaisemiseen tai merkitsemiseen luottotietorekisteriin.

Julkaiseminen tarkoittaa maksuvelvoitteen laiminlyönnistä ilmoittamista julkisesti. Tratan julkaisu-uhka toimii pelotteena asiakkaalle, joka haluaa pitää luottotietonsa puhtaina.

Mitä tarkoittaa tratta?

  • Tratta on yritysten perinnässä käytetty julkisuhkainen maksuvaatimus, joka kehottaa erääntyneen saatavan maksuun. Julkisuhka tarkoittaa, että tratan noudattamatta jättäminen voidaan julkaista protestilistalla.
  • Mikäli trattaa ei makseta kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä tai maksusta ole sovittu ennen tätä, tratta protestoidaan, josta aiheutuu maksuhäiriömerkintä yrityksen luottotietoihin. Tratta voi aiheuttaa myös maksuviivetiedon jo sen lähettämisestä.

Milloin trattaperintä on sopiva vaihtoehto?

Trattaperintä on sopiva vaihtoehto, kun asiakas on maksukykyinen, mutta ei ole maksanut velkaa erääntymiseen mennessä. Trattaa saa käyttää vain erääntyneen, selvän ja riidattoman saatavan perimiseksi. Tratta voidaan asettaa vain yrityksille eikä sillä voida periä kuluttajasaatavia.

Trattaperinnän vaiheet

Trattaperintäprosessi voidaan jakaa karkeasti kahteen vaiheeseen: tratan asettaminen ja tratan protestoiminen. Tratan asettaminen tapahtuu perintätoimiston toimesta, ja tratan protestoiminen näkyy joko perintätoimiston tai velkojan nimissä.

Mitä tarkoittaa trattaprotesti?

Trattaperintä perustuu yhteistyöhön perintätoimiston, luottotietoyhtiön ja velkojan välillä. Kun tratta asetetaan, perintätoimisto välittää tiedon luottotietoyhtiöön, joka puolestaan ilmoittaa tratan asettamisesta asiakkaalle ja merkitsee maksuviivemerkinnän luottotietoihin.

Tratan saa julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin aikaisintaan 14 päivän kuluttua sen lähettämisestä.

Jos suoritusta ei saada 10 vuorokauden kuluessa, perintätoimisto voi protestoida tratan, mikä johtaa maksuhäiriömerkinnän kirjaamiseen asiakkaan luottotietoihin. Trattaperintä tarjoaa joustavan ja tehokkaan keinon yrityssaatavien perimiseen.

Trattaperinnän rajoitukset

Trattaperinnän käyttö voi vaikuttaa yrityksen luotettavuuteen ja luotonsaantikykyyn, sillä maksuviivemerkintä voi antaa negatiivisen kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Trattaperinnän käyttöön liittyy tiettyjä rajoituksia, ja se on tarkoitettu vain erääntyneiden, selvien ja riidattomien saatavien perimiseen.

Kredinor avuksi perinnän kaikkiin vaiheisiin

Olemme kumppanisi kaikissa avoimiin saataviin liittyvissä asioissa maksumuistutuksista alkaen tarvittaessa aina oikeustoimiin asti.

Hoidamme laskujen perinnän tehokkaasti, luotettavasti ja siten, että asiakassuhde voi säilyä jatkossakin, olipa kyse sitten kuluttaja- tai yritysperinnästä.Yrityssaatavien osalta hoidamme myös trattaperintää. Meiltä saat käyttöösi nykyaikaisen ja asiakasystävällisen palvelun, joka sisältää myös aktiivisen puhelinperinnän. Pääset vaivattomasti seuraamaan reaaliaikaisesti kaikkia tehtyjä toimenpiteitä ja toimeksiantojen tilanteita. Tarvitsemasi raportit saat helposti ja nopeasti. Läpinäkyvä toiminta, automatisoidut prosessit ja modernit järjestelmät tekevät meistä luotettavan ja tehokkaan kumppanin, joka pystyy tuottamaan laadukkaan palvelukokonaisuuden myös suuremmille laskuvolyymeille.

Voimme joustavasti sopia, minkä osan perintäprosessista haluat ulkoistaa. Tarvittaessa voimme auttaa myös riita-asioiden hoidossa, konkurssivalvonnassa ja muissa perinnän erikoistoimenpiteissä. Meiltä saat myös kansainvälisen perintäpalvelun käyttöösi, jos avoimia saatavia syntyy ulkomailla.

Ota yhteyttä myyntiin - Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous!