Perinnän vaiheet

Jos lasku jää maksamatta eräpäivään mennessä, se saattaa siirtyä perintään. Miten perintäprosessi etenee?

young woman at her home office with her pet dog

Lasku

Alkuperäiselle laskulle on merkitty eräpäivä, johon mennessä lasku pitää maksaa. Jos et ole huolehtinut maksamisesta eräpäivään mennessä, aloitetaan yleensä toimenpiteet sen varmistamiseksi, että yritys saa maksun saatavistaan.

Eräpäivä ja maksamisesta muistuttaminen

Usein maksamattomasta laskusta voidaan lähettää sinulle muistutus. Joissain tapauksissa muistutuksen saat suoraan taholta, jolle olet velkaa, tai perintätoimistolta, jolle yritys on siirtänyt asian.

Perintätoimisto aloittaa toimenpiteet varmistaakseen, että yritys saa maksun saatavistaan. Ennen kirjallisen maksumuistutuksen lähettämistä Kredinor voi esimerkiksi soittaa tai lähettää sähköpostia tai tekstiviestin muistuttaakseen erääntyneen laskun maksamisesta.

Maksu kannattaakin pyrkiä hoitamaan mahdollisimman pian, sillä perinnästä aiheutuneet kulut ja viivästyskorko kasvattavat laskun loppusummaa.

Maksumuistutus

Jos et ole hoitanut maksua eräpäivään mennessä, 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä sinulle voidaan lähettää maksumuistutus. Se on ilmoitus siitä, että erääntynyt maksu on edelleen hoitamatta.

Maksumuistutuksesta ei vielä seuraa sinulle maksuhäiriömerkintää. Maksun hoitaminen voi joskus unohtua keneltä tahansa, mutta asia kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman pian. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos tarvitset lisää maksuaikaa tai neuvoja tilanteessa – olemme täällä sinua varten.

Maksuvaatimuksia voi olla kaksi

Jos lasku on edelleen maksamatta muistutuksesta huolimatta, perintätoimisto voi jatkaa perintää lähettämällä sinulle maksuvaatimuksen. Maksuvaatimus voidaan lähettää, kun maksumuistutuksesta on kulunut vähintään 14 päivää. Maksuvaatimus on yleensä kirjallinen. Se voidaan toimittaa myös sähköisesti, jos olet antanut siihen suostumuksen.

Maksuvaatimuksestakaan ei automaattisesti seuraa vielä maksuhäiriömerkintää. On kuitenkin hyvä huomata, että maksamaton kuluttajaluotto voi 60 päivän viivästyksen jälkeen aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän, jos siitä on mainittu luottosopimuksessa ja uhasta on mainittu kirjallisessa maksukehotuksessa.

Jos maksu on edelleen suorittamatta ensimmäisestä maksuvaatimuksesta huolimatta 14 päivää myöhemmin, siitä voidaan lähettää toinen maksuvaatimus. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos tarvitset neuvoja tilanteessa – voimme esimerkiksi sopia mahdollisesta maksusuunnitelmasta.

Lue lisää vapaaehtoisesta perinnästä

Oikeudelliseen perintään siirtyminen

Oikeudellisen perinnän vaiheet ovat

  1. haaste
  2. tuomio
  3. ulosotto.

Jos maksumuistutusten ja -vaatimusten jälkeen lasku on edelleen maksamatta, voidaan vapaaehtoisesta perinnästä siirtyä oikeudelliseen perintään. Oikeudellisella perinnällä tarkoitetetaan tuomioistuimessa ja ulosotossa tapahtuvaa perintää.

Saat tiedoksiannon haasteesta käräjäoikeudelta. Jos et reagoi haasteeseen, käräjäoikeus antaa asiasta yksipuolisen tuomion. Maksusuunnitelmasta ei enää tässä vaiheessa voida sopia, ja tuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Velka siirretään ulosottoon perittäväksi. Saat ulosottomieheltä ilmoituksen velkaa koskevista tiedoista. Velan hoitamiseksi voidaan joutua ulosmittaamaan tuloja tai omaisuutta, jos velan maksu ei vapaaehtoisesti onnistu.

Lue lisää oikeudellisesta perinnästä

Kredinor avuksi perinnän kaikkiin vaiheisiin

Olemme kumppanisi kaikissa avoimiin saataviin liittyvissä asioissa, tarvittaessa aina oikeustoimiin asti. Hoidamme laskujen perinnän tehokkaasti, luotettavasti ja siten, että asiakassuhde voi säilyä jatkossakin, olipa kyse sitten kuluttaja- tai yritysperinnästä.

Meiltä saat käyttöösi nykyaikaisen ja asiakasystävällisen palvelun, joka sisältää myös aktiivisen puhelinperinnän. Pääset vaivattomasti seuraamaan reaaliaikaisesti kaikkia tehtyjä toimenpiteitä ja toimeksiantojen tilanteita. Tarvitsemasi raportit saat helposti ja nopeasti. Läpinäkyvä toiminta, automatisoidut prosessit ja modernit järjestelmät tekevät meistä luotettavan ja tehokkaan kumppanin, joka pystyy tuottamaan laadukkaan palvelukokonaisuuden myös suuremmille laskuvolyymeille.

Voimme joustavasti sopia, minkä osan perintäprosessista haluat ulkoistaa. Tarvittaessa voimme auttaa myös riita-asioiden hoidossa, konkurssivalvonnassa ja muissa perinnän erikoistoimenpiteissä. Meiltä saat myös kansainvälisen perintäpalvelun käyttöösi, jos avoimia saatavia syntyy ulkomailla.

Ota yhteyttä myyntiin - Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous!